Boğmaca Hastalığı Tanım, Teşhis ve Tedavisi13.03.2018

bogmaca hastalığı

* Boğmaca Hastalığı Nedir ?

Boğmaca hastalığı yaşamın ilk altı ayında bebeklik döneminde görülür. Nefes alıp vermede güçlüğe neden olan boğmaca bebek ölümlerine yol açar. Hastalık bordetella adındaki bakterinin vücuda yayılması ile ortaya çıkar. Boğmaca bulaşıcı bir hastalıktır. Geç kalındığında vücutta ciddi hasarlara yol açar.

* Boğmaca Hastalığı En Çok Kimlerde Görülür ?

Boğmaca hastalığı aşı ile korunmayan bireylerde görülür. Daha önce boğmaca hastası olan birisi yüksek risk gurubu içerir. Boğmaca olan birisi ile aynı evde yaşayan kişiler boğmaca hastası olabilir. 1 yaşından küçük bebeklerin bağışıklık sistemi zayıf olduğu için bu hastalığa kolay yakalanır. Hastalık çocukluk döneminde daha hızlı gerçekleşir.

* Boğmaca Hastalığı Belirtileri Nelerdir ?

Boğmaca hastalarında burun akıntısı ve nezle görülür. Üst solunum yolu enfeksiyonu, hafif öksürük, nefes durması, aşırı yorgunluk, gündelik işleri yapamama, hapşurma belirtileri ortaya çıkar. Düşük ateş, yapışkan balgam, boğulma hissi, kusma ve zonklayıcı baş ağrısı gibi durumlar ortaya çıkar.

* Boğmaca Hastalığı Sebepleri Nelerdir ?

Boğmaca hastalığı burun ve boğaz bölgesinde dolaşan damlacıklar halinde bulaşır. Hasta olan birisi ile yakın temasta bulunmak hastalığın bulaşmasına neden olur. Hastalık öksürme ve hapşurma ile yayılır. Aşı olmayan çocuklara daha kolay bulaşır. Konuşmak ve öpüşme hastalığın yayılmasını hızlandırır.

bogmaca hastalığı

* Boğmaca Hastalığından Korunma Yolları Nelerdir ?

Boğmaca hastalığından korunmak için aşı olmak gerekir. Bebeklik, çocukluk, gençlik ve yetişkinlik dönemlerinde aşı olmak gerekir. Aşı takvimine düzenli uymak önemlidir. Aşının koruyucu etkisi 10 yıl sürer. Hastaya eristomin tedavisi uygulanır. Bebekler hastanede gözetim altında tutulur. Hastanın yakınları da mutlaka aşı olmalıdır. Hastaya antibiyotik tedavisi uygulanır. Bebeklik döneminde 2, 4, 6, 18 aylarda boğmaca aşısı yapılır. Aşı bebeğe koruyucu kalkan oluşturur. Hastalık yaklaşık 3 ay sürer. Hastalık tanısı fiziki muayene ile konur. Labaravatuar testleri yapılır. Kesin tanı için kültür gerekir.