Basur Hastalığı Tanım, Teşhis ve Tedavisi13.03.2018

basur hastalığı

* Basur Hastalığı Nedir ?

Basur hastalığı erkeklerde makat kadınlarda anüs çevresinde görülen bir rahatsızlık durumdur. İnsanlarda yaygın olarak görülen ciddi bir hastalıktır. Hastalık her zaman belirti göstermez. Hastalığın diğer adı hemoroiddir. Her insanda görülen rahatsızlık çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkar. Kişinin sosyal yaşamını olumsuz etkiler. Kişi ciddi bir iş gücü kaybı yaşar. Hastalık beslenme programı ile kontrol altına alınabilir.

* Basur Hastalığı En Çok Kimlerde Görülür ?

Basur hastalığı yaş ilerlemesine bağlı olarak görülür. Kronik kabızlık şikayeti olanlar. Tuvalet alışkanlığını değiştiren kişilerde çok sık basur görülür. Yanlış, yetersiz ve dengesiz beslenen kişilerde, az sıvı tüketen, hareketsiz kalan bireylerde görülür.

* Basur Hastalığı Belirtileri Nelerdir ?

Basur hastalığı kadınlarda anüs bölgesinde şiddetli kaşıntı oluşur. Ağrılar yumru şeklinde şişkinlik meydana gelir. Kişi otururken zorlanmaya başlar. Dışkıdan kan gelir. Basur bölgesi zonklamaya başlar. Dıskıda parlak renkli kan gelir. Makat bölgesinde kaşıntı ve akıntı oluşur. Basur memesi genişler ve şişmeye başlar. Dışkı yaparken şiddetli ağrılar yaşanır.

* Basur Hastalığı Sebepleri Nelerdir ?

Basur hastalığı kronik kabızlığa bağlı olarak ortaya çıkar. Tuvallette uzun süre kalmak, dışkılanma sırasında aşırı zorlama ve ıkınma basuru tetikler. Ailesi daha önce basur olanlar basura genetik olarak yatkındır. Baharatlı ve posasız yiyecek tüketmek basuru hızlandırır. Dıskılanmada yapılan yanlış uygulamalar, ıkınarak dışkı yapmak, toplar damar bozukluğu, hamilelik sürecinde uzun süre hareketsiz kalan kişilerde basur görülür.

basur hastalığı

* Basur Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir ?

Basur hastalığı ayrıntılı tıbbi muayene sonucu teşhis edilir. İlk başta ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisi sonuç vermediği durumda cerahi operasyon yapılır. Sıcak oturma banyosu basur tedavisinde önemlidir. Vazelin ve kanolin yağı basuru dinlendirir.

* Basur Hastalığından Korunma Yolları Nelerdir ?

Basur hastaları yüksek lifli gıdanın yanı sıra bol miktarda meyve sebze v tahıl tüketimine özen göstermelidir. Günde en az 8 bardak su içmelidir. Alkol ve gazlı içeceklerden uzak durmak, ağır yük kaldırmamak gerekir. Tuvaleti ıkınmadan yapmak, düzenli dışkılanma alışkanlığı kazanmak önemlidir. Kabızlığı önleyen besinler tüketmek korunmak adına önemlidir.