Apandist Tanımı, Teşhis ve Tedavisi 13.03.2018

apandist hastalığı

* Apandist Hastalığı Nedir ?

Apandist vücutta karın bölgesinin sağ alt kısmında yer alır. Apandist kalın bağırsağın bir uzantısıdır. Uzunluğu yaklaşık 10 cm uzunluğundadır. Apandist dışkı, safra taşı ve tümör yoluyla tıkanır. Apandist acil müdahale gerektiren bir rahatsızlık durumudur. Apandist patlaması ile birlikte karın bölgesine iltihaplar yayılır. Apandist ölüm tehlikesi olan bir rahatsızlıktır. Karın bölgesinde iltihapların oluşmasına neden olur.

* Apandist Hastalığı Nasıl Ortaya Çıkar ?

Apandist hastalığı tanısını koymak kolay değildir. Karın sağ alt bölümüne bastırılınca ağrı ortaya çıkar. Ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi ile anlaşılır. Apandisti patlayan kişi ilk başta büyük bir rahatlama hisseder. Kısa bir süre sonra şiddetli ağrılar oluşmaya başlar.

* Apandist Hastalığı En Çok Kimlerde Görülür ?

Apandist hastalığı dünya genelinde çok yaygın görülen bir rahatsızlık durumdur. Dünya genelinde her 10 insandan birinde apandist görülür. 2 ile 30 yaş arasındaki bireylerde yaygın olarak görülür. Erkeklerde görülme olasılığı kızlara göre 5 kat fazladır. Çocukluk döneminde hem kız hem de erkeklerde sıkça görülür. Hastalık en fazla genç yetişkinlik döneminde görülür.

* Apandist Hastalığı Belirtileri Nelerdir ?

Apandist hastalığı karın bölgesinde şiddetli ağrı ile kendini gösterir. Apandist bölgesi şişmeye başlar. Yürürken ve konuşurken şiddetli ağrılar oluşur. Kişide mide bulantısı, ishal, kusma gibi sindirim sorunları görülür. İştah kaybı ve buna bağlı kilo kayıpları yaşanır. Baş ağrısı, terleme ve yüksek ateş diğer belirtilerdir.

* Apandist Hastalığı Sebepleri Nelerdir ?

Apandist hastalığına sindirim sisteminde meydana gelen enfeksiyonlar neden olur. İltihaplı bağırsak hastalıkları apandiste neden olur. Dışkı ve parazit kaynaklı olarak ortaya çıkar. Meyve çekirdekleri, yiyecek atıkları, karın bölgesine alınan darbeler ve tramvalar apandist sorununa neden olur.

apandist hastalığı

* Apandist Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir ?

Apandist hastalığında cerahi müdahale şarttır. Hastalığın iyileşme süreci hastalığın durumuna göre değişir. Hastalara önce fiziki muayene yapılır. Açık ameliyat ve laporoskobi yapılır. Hastaya antibiyotik ve sıvı tedavisi yapılır. Laparoskobi tedavisi 3 gün içinde iyileşir. Uzman doktorun elle yaptığı tedavi sonucunda teşhis edilir.

* Apandist Hastalığından Korunma Yolları Nelerdir ?

Apandist hastaları yorucu işlereden uzak durmalıdır. Öksürürken ve yürürken karın bölgesi tutulmalıdır. Ağrı kesiciler işe yaramadığı durumlarda uzman doktora görünmek gerekir. Hasta ufak yürüyüş yapmalıdır. Kişi uyku düzenine dikkat edip iyi istirahat etmesi gerekir. Sulu ve lifli gıda tüketilmelidir.